Kako razviti društveno poduzetništvo u ruralnim sredinama europskih zemalja?

ZEF | 27.11.2019.
Wide img 20191126 103908
U utorak, 26. studeni 2019. se u sklopu europskog projekta DelFin održala radionica za međunarodni prijenos znanja u društvenom poduzetništvu.

Svrha radionice je pružanje potpore za razvoj alata i instrumenata za promicanje društvenog poduzetništva u ruralnim područjima. Sudionici iz projektnih zemalja Hrvatske, Njemačke, Italije i Mađarske kroz ovu su aktivnost provjerili kako se različiti postojeći alati mogu prilagoditi pilot projektu koji se planira provesti u Dugoj Resi te kako se njihova implementacija može uspješno nadzirati.

Zajedno za Act Grupom, na radionici smo sudjelovali kao predstavnici dobrih praksi iz Hrvatske, a pridružili su nam se i predstavnici Njemačke (Centar izvrsnosti (CoE) društvene inovacije Sachsen-Anhalt) i Italije (Grand Up!) koji su se uključili u diskusiju s lokalnim dionicima - predstavnicima lokalne uprave, razvojnih i poslovnih banaka, lokalnim institucijama za podršku poslovanju i lokalnim društvenim poduzećima o načinima na koji se ovi alati mogu koristiti u lokalnom kontekstu.

Idući korak je razvoj programa za poduzetnički inkubator u Dugoj Resi.

“Svrha ove radionice je potaknuti različite europske zemlje da razmišljaju izvan postojećih okvira i da zajednički nađu načine kako podići društveno poduzetništvo na novu razinu.“ - naglasio je Damir Šoh, direktor društvenog poduzeća Brodoto, jednog od hrvatskih projektnih partnera.

Motivacija za pokretanje ovog projekta proizlazi iz društvenih izazova s kojima se trenutno suočavaju europske ruralne regije. Neki od izazova su odljev mozgova, nezaposlenost i starenje stanovništva. Trogodišnji projekt nastoji olakšati suradnju između regionalnih i lokalnih dionika društvenog poduzetništva u ruralnim područjima. Ruralne regije Duga Resa (HR), Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU) i Piedmont (IT) zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo te na daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!