Održana 16. izvanredna sjednica Predstavničke skupštine ZEF-a

ZEF | 11.11.2019.
Wide img 20191026 153732
U subotu 26.10. s početkom u 14:00 sati u prostorima poduzeća Tehnika d.d. održana je 16. izvanredna sjednica Predstavničke skupštine ZEF-a.

Za početak, ZEF je izabrao novu upraviteljicu!

Nadzorni odbor je tijekom rujna proveo natječajni postupak za izbor novog upravitelja/ice ZEF-a i zaprimio jednu prijavu za mjesto upraviteljice, koja je poslana na razmatranje članovima te stavljena na glasanje.

Na temelju 323 glasa članova/ica koji su pristupili glasanju, 81% dalo je svoju suglasnost i podršku novoj kandidatkinji te smo na Skupštini potvrdili izbor nove upraviteljice!

Sanju Major, osim bogatog iskustva na čelu javnih i privatnih ustanova, krasi širok entuzijazam i motivacija te želja da zajedno s članovima/icama ZEF-u nastavi rad na ostvarenju ciljeva zbog kojih smo se od samog početka i okupili.

Sanji želimo puno sreće i uspjeha u budućem radu, a Goranu velike zahvale na dosadašnjem vodstvu, nebrojenim satima rada i energije koje je uložio na trnovitom putu osnivanja etične banke u Hrvatskoj i postignutim uspjesima! Iako više nije na mjestu upravitelja, Goran ostaje u ZEF-u u kojem će i dalje raditi na projektu osnivanja etične banke kao i na drugim ZEF projektima. 

S obzirom na iscrpljujući i dugotrajan proces osnivanja etične banke u Hrvatskoj te dugogodišnju borbu sa zakonskom regulativom, otvorili smo i raspravu o alternativnim modelima nastavka projekta osnivanja etične banke. Suočeni s navedenim, u suradnji s našim bankarskim timom, istražili smo u kojim europskim državama postoji najizglednija opcija dolaska do bankarske licence jer prema EU zakonodavstvu (CRD IV Directive i MiFID II), banka s licencom u bilo kojoj državi članici EU može poslovati i u svim drugim državama EU pa tako i u Hrvatskoj. Kao najizgledniju alternativu, prepoznali smo mogućnost licenciranja banke u Litvi.

Model osnivanja banke u Litvi zamišljen je tako da se osnuje novi entitet u pravnoj formi Europske zadruge sa sjedištem u Litvi s minimalno 5 osnivača iz barem dvije EU zemlje. ZEF bi bio jedan od osnivača zajedno s ostalim partnerima iz EU koji žele sudjelovati u osnivanju kreditne institucije po modelu sličnom ZEF-ovom. 

Prijedlog modela osnivanja banke u Litvi predstavljen je članovima te usvojen na temelju 246 glasova članova/ica (76%) koji su iskazali povjerenje vodstvu ZEF-a u poduzimanju potrebnih aktivnosti i koraka koji će nas dovesti do zajedničkog cilja. 

Također, od 10. rujna do 4. listopada proveden je i izbor za zamjenike predstavnika regija i sekcija. Kandidati koji su dobili najviše glasova u pojedinim regijama i sekcijama imenovani su zamjenicima.

Izabrani su sljedeći:

Ilija Krneta – 8. Regija sjeverna Dalmacija

Marko Bilić (Blue Bear) – 6. Komunikacijsko - informacijske tehnologije

Nenad Maljković (Hrvatska permakultura) – 7. Stručne znanstvene i tehničke djelatnosti

Hrvoje Bota (Održivo d.o.o.)  – 12. Graditeljstvo i prostorno planiranje


Veseli nas angažman sve većeg broja ljudi voljnih pridonijeti rastu i razvoju ZEF-a i kreiranju svjetlije budućnost za našu zajednicu, te ujedno i veliko HVALA svim članovima/icama i prijateljima/icama na podršci koju su dosad pružali i koju će pružati u budućnosti!
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!