Sudjelovali smo na međunarodnom seminaru o društvenim inovacijama u energetskoj tranziciji

ZEF | 22.07.2019.
Wide p7173452

Prošli tjedan smo sudjelovali na IKEM Akademiji - godišnjem događaju koji organizira Institut za zaštitu klime, energetiku i mobilnost (IKEM) u suradnji sa Sveučilištem Greifswald. IKEM je njemački istraživački institut koji istražuje izazove povezane s njemačkom energetskom tranzicijom, a posebno pitanja koja se odnose na politiku i zakon. 

Ovogodišnja IKEM akademija, „Društvene inovacije u energetskoj tranziciji: osnaživanje kroz klimatsku akciju“, održala se od 15. do 19. srpnja 2019. u Berlinu. Kao priznanje rastuće uloge društvenih inovacija u borbi protiv brojnih alarmantnih trendova koji prate klimatsku krizu, proučavanje društvenih inovacija postavljeno je u središte IKEM Akademije 2019.

Petodnevni program sadržavao je interaktivne radionice i seminare u vodstvu poznatih svjetskih stručnjaka te obilazak prvog njemačkog energetski neovisnog sela. 

Iva Kvakić, voditeljica projekta investicija u obnovljive izvore energije u Zadruzi za etično financiranje, održala je prezentaciju na temu "Uloga građana u EU energetskoj tranziciji: društvene inovacije i energetske zajednice" u kojoj je predstavila koncept zajednica obnovljive energije koje su nedavno unešene i u službenu legislativu Europske unije kroz Paket o čistoj energiji. 

Samo u Europi djeluje više od 3400 energetskih zadruga koje zajednički ulažu i demokratski upravljaju proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Upravo su gradovi i tzv. “energetski građani” (energy citizens) na prvoj liniji europske energetske tranzicije, a ne veliki energetski divovi (oni su na začelju). Zemlje s najvećim udjelom rasta obnovljivih izvora energije imaju i najveći udio sudjelovanja građana u energetskoj tranziiciji – u 2017. godini, Danska je 74% svoje električne energije proizvodila iz obnovljivih izvora, a Njemačka 30% – od toga su 42% ugradili građani i energetske zadruge. Ako bi se računala kao jedno poduzeće, energija koju proizvode građani samo u Njemačkoj bi se sada svrstala među 15 najvećih proizvođača energije u Europi. 

Tzv. energetske zajednice, tj. zajednice obnovljive energije, koje podrazumijevaju zajedničko, otvoreno i demokratsko vlasništvo nad proizvodnjom energije, nedavno su dobile i dodatni legislativni poticaj u EU. Novi Paket o čistoj energiji iz prosinca 2018. po prvi put uvodi definiciju energetske zajednice, te njima ali i građanima koji samostalno žele proizvoditi energiju daje niz garancija da mogu ulagati u obnovljive izvore energije i imati koristi od energetske tranzicije. Priznanje uloge građana i energetskih zajednica u energetskoj tranziciji, kao i definiranje njihovih temeljnih prava na proizvodnju, potrošnju, prodaju i skladištenje obnovljivih izvore energije zapisani su u europskoj legislativi koja se mora unijeti u zakonodavstvo zemalja članice EU najkasnije do lipnja 2021. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!