U Ateni održana godišnja Skupština Federacije etičnih i alternativnih banaka (FEBEA)

Iva Kvakić | 06.06.2019.
Wide febea

"Fotografija: FEBEA"

30.i 31. svibnja u Ateni se održala godišnja FEBEA-ina konferencija i Glavna skupština u Atenskoj gospodarskoj i industrijskoj komori, čiji je domaćin bila Zadružna banka Karditsa iz Karditse. 

Banka je po prvi put predstavljala grčko etično i kooperativno bankarstvo u Europi, a kao aktivna članica FEBEA od 2015.godine.

Osnovana u Bruxellesu 2001. godine, FEBEA je Europska federacija etičkih i alternativnih banaka i financijera. Okuplja 26 financijskih institucija iz 14 europskih zemalja s ciljem razvoja etičnih i društveno odgovornih financijskih institucija u Europi.

ZEF su na Konferenciji i Glavnoj skupštini predstavljali Goran Jeras i Vladislav Pogarčić. 

Konferencija je nastavila  raspravu koja u Europskoj Uniji traje od posljednje velike krize 2007-2008, o tome kako financijski akteri vođeni etičkim principima, društveno odgovorni poduzetnici i lokalne zajednice mogu surađivati ​​na promicanju održivog razvoja i društvenih inovacija. Konferencija je, osim akademskog diskursa, također predstavila brojna uspješna iskustva diljem Europe. U vrijeme kada je povjerenje u financijske institucije i regulatore uzdrmano višegodišnjom krizom, Konferencija i njezini sudionici jasno su izrazili potrebu jačanja društvenih aktivnosti i promicanja održivih modela poslovanja banaka i  drugih financijskih institucija, a na temelju etičkih, socijalnih i ekoloških kriterija


Glavna tema bila je "Etički vođene financije i društveno odgovorno poduzetništvo - Unapređivanje potencijala zajednice ka cilju veće održivosti"

Yiannis Dragasakis, potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva i razvoja Grčke održao je uvodni govor o odnosu financija i etike u kontekstu promjena potrebnih za izlazak iz krize, a  Andrei Baranes, predsjednik  Fondazione Finanza Etica je izložio ključne zahtjeve i uvjete održivosti u etičnom financiranju i društveno odgovornom poslovanju.

Na konferenciji su sudjelovatelji prezentirali i Deklaraciju iz Atene kao dokument kojim se osnažuju i potvrđuju načela etičnog i društveno odgovornog poslovanja.

"Mnogo je glasova u Europi koji inzistiraju na hitnoj potrebi da se financije povežu s održivošću na jasan i odlučan način. To je veza koja nužno mora uključiti ekonomske, socijalne i ekološke aspekte, posvećujući posebnu pozornost utjecaju koji financijske prakse imaju na građane i zajednice. " - Pedro M. Sasia, predsjednik FEBEA

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!