U ponedjeljak 16. rujna u Dugoj Resi održao se okrugli stol u sklopu projekta DELFIN u kojem imamo ulogu pridruženog partnera.

ZEF | 18.09.2019.
Wide delfin3
U ponedjeljak 16. rujna u Dugoj Resi održao se okrugli stol u sklopu projekta DelFin - Razvoj financijskih ekosustava za promociju društvenog poduzetništva u ruralnim regijama, u kojem imamo ulogu pridruženog partnera.

Projekta je financiran iz Programa suradnje Interreg Središnja Europa, a svrha mu je promocija modela društvenog poduzetništva u ruralnim područjima kako bi se unaprijedila ekonomska situacija te uvele društvene inovacije.
Provedba projektnih aktivnosti planirana je u razdoblju od 1. travnja 2019. do 30.ožujka 2022. godine s ukupnim budžetom od 1.9 milijuna eura financiranih odstrane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program Interreg Central Europe. Projektni konzorcij uključuje osam projektnih partnera iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Italije. Projekt nastoji olakšati suradnju između regionalnih i lokalnih dionika društvenog poduzetništva u ruralnim područjima. 

Ruralne regije Duga Resa (CR), Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU) i Piedmont (IT) zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo tena daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima. (Ruralno područje, prema Eurostat definiciji,podrazumijeva regije s gustoćom naseljenosti ispod 300 stan./km2 - Karlovačka županija: 35,55 stan./km2)

U Hrvatskom kontekstu, na razvoju sustava podrške radit će partneri Grad Duga Resa i Brodoto d.o.o. iz Zagreba uz nas kao pridružene partnere na projektu te LAG Vallis Colapis iz Ozlja i ACT Grupa. 

Motivacija za pokretanje projekta proizlazi iz društvenih izazova s kojima se trenutno suočavaju europske ruralne regije. Samo neki od izazova su odljev mozgova,nezaposlenost i starenje stanovništva. Također, postoji opći nedostatak znanja i razumijevanja o tome kako se društveno poduzetništvo razvija i funkcionira te kako ga se može učinkovito promicati.

Tijekom projekta, partneri će razviti alate za promociju društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama i testirati ih unutar pilot projekata koji uključuju lokalne društvene poduzetnike. Također, predviđeno je održavanje seminara za jačanje kapaciteta s fokusom na lokalnu upravu i samoupravu te financijske institucije s ciljem upoznavanja sa stečenim spoznajama. Naposljetku, u četiri partnerske regije će biti osmišljeni i provedeni akcijski planovi kako bi se osigurala održivost i vidljivost rezultata projekta. 

U sklopu održanog sastanka regionalnih dionika u području društvenog poduzetništva vođena je rasprava o tome koje vrste podrške su potrebne za budući razvoj takvih inicijativa na području Grada Duge Rese te Karlovačke županije.Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!