Sudjelujemo u projektu koji građane uključuje u energetsko planiranje

ZEF | 22.08.2019.
Wide aerial shot alternative energy bird s eye view 1605270

Projekt ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima (Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe) jedan je od 44 odobrena projekta na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga Transnacionalnog programa suradnje Središnja Europa.

ZEF je odabran kao vanjski konzultant koji će davati podršku projektnim partnerima među kojima su i hrvatska Međimurska energetska agencija i grad Prelog. 

Iz Hrvatske u projektu sudjeluje Međimurska energetska agencija (MENEA) kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe (Italija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Njemačka i Poljska) dok je vodeći partner na projektu Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner na navedenom projektu je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije. Glavni cilj projekta je uključivanje građana u procese planiranja energetskih investicija. Samo uključivanje provodi se kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje će bottom-up metodom pružati podršku JLS-ovima u planiranju i implementaciji energetskih projekata. Tijekom projekta uz pomoć vanjskih stručnjaka održavati će se niz radionica namijenjenih svim skupinama dionika iz javnog i privatnog sektora. Na temelju rezultata radionica izraditi će se i Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za Grad Prelog. Naknadno će se iz mjera definiranih u izrađenom SECAP-u odabrati jedna čija će se implementacija i financirati putem ovog projekta u visini do 15.000,00 eura. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!