Predstavljamo vam sekciju Obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša

Andrea Bekić | 24.08.2018.
Medium 39945316 281347702645414 1411321580541181952 n
Jednu od najaktivnijih ZEF-ovih sekcija koja svojim stalnim primjerima dobre prakse potiče razvoj energetskog sustava u Hrvatskoj, ukazuje na njegovu važnost za budućnost te cjelokupnu ulogu u gradnji dobre ekonomije.

O procesu jačanja sektora obnovljivih izvora energije, važnosti sekcije unutar ZEF-a te mogućnostima koje ona pruža, razgovarali smo s Edom Jerkićem, suvoditeljem sekcije i konzultantom za obnovljive izvore energije.


Zašto je sekcija Obnovljivih izvora energije važna za ZEF?

Edo:  Sektor energetike je već danas doživio dramatične promjene u odnosu na prije 10 i više godina, a iste se samo ubrzavaju i to na način da se energetika približava građanima. Od velikog, centraliziranog sustava gdje je postojao samo jedan tok proizvodnje i potrošnje energije, energetika postaje skup malih decentraliziranih proizvođača, a potrošnja se istovremeno fleksibilizira i postaje upravljiva kroz digitalizaciju, te korištenje električnih vozila. Dodatno time energetika prestaje biti "državni" posao i postaje isključivo tržišni i privatni posao, te samim time i prilika za nove modele investiranja i korištenja energije. Kada se uzme u obzir i činjenica da je potrošnja energija danas usko povezana s kvalitetom života, te vrijednostima koje stvaramo u društvu, jasno je da ZEF u svome modelu dobre ekonomije energiju nije mogao ignorirati. Trendovi u energetici koji su se već snažno okrenuli prema građanskim ulaganjima u energetiku, malim sustavima proizvodnje na mjestu potrošnje,digitalizaciji poslovanja opskrbljivača na tržištu, ulaska fintech sektora korištenjem blockchain tehnologije u naplatu i razmjenu energije, su svi povezani i s drugim poslovnim modelima koje ZEF promovira, te su kao takvi potpuno komplementarni s inicijalnom idejom ZEF kao financijske organizacije.Iz svih tih razloga sekcija OIE može uvelike pomoći ostvarenju misije ZEF-a, kao još jedna dodatna podrška i financijskom aspektu osnivanja etične banke, ali i kao potpora i usluga svim ostalim sekcijama unutar ZEF-a.

Koje prednosti organizacija dobiva kroz članstvo u sekciji ZEF-a?

Edo: Prednosti članstva u sekciji su trenutno ograničene na povezivanje i udruživanje s tvrtkama koje se bave sličnim poslovima te razmjena znanja i ideja za poslovanje. Osim toga, za određene tvrtke unutar sekcije prednost je i pristup potencijalnim klijentima iz drugih sekcija unutar ZEF-a. Prave prednosti se pak očekuju tek pokretanjem financijskih usluga, te pokretanjem opskrbe zelenom energijom, čime će se otvoriti mogućnost puno kvalitetnije suradnje, kao i mogućnost za sudjelovanjem u većem broju projekata.

Koje su smjernice i ciljevi koje sekcija obnovljivih izvora energije želi /nastoji ostvariti?

Edo: Sekcija ima svoj strateški dokument u kojem se opredijelila za sudjelovanje na energetskom tržištu kroz sudjelovanje u planiranju, financiranju i izgradnji projekata isključivo obnovljivih izvora energije, te se time nastoji proširiti članstvo, ali i suradnja sa svim relevantnim akterima na tome polju u RH. Također, želi se ostvariti sudjelovanje zadrugara u investicijama u energetske objekte, ali i pokrenuti opskrba električnom energijom koja bi za ZEF i njene članove u energetskom smislu značila slično kao i etična banka u financijskom smislu. No najbitnije od svega, cilj sekcije je okupiti i udružiti relevantne aktere (proizvođače opreme, konzultante, instalatere, developere...) u sektoru i surađivati na projektima u čemu mislim da je ostvaren veliki napredak.

Postoje li već pozitivna iskustva prakse kroz povezivanje članova unutar sekcije obnovljivih izvora energije?

Edo:  Pozitivna iskustva postoje, određene tvrtke već surađuju na projektima unutar sekcije,ali i međusekcijski. Tako primjerice postoji nekoliko primjera gdje tvrtke iz sekcije zajedno ili pojedinačno rade na projektima fotonaponskih sustava za određene članove sekcije turizma i ugostiteljstva, a kao što i svi zadrugari znaju pokrenuto je i zadrugarsko financiranje projekta vjetroelektrane u vlasništvu člana sekcije Ecowinda, na kojem dio poslova obavljaju i drugi članovi sekcije OIE, ali i članovi sekcije graditeljstva.

Zašto je bitno poticati ljude da sudjeluju u radu kroz sekciju? 

Edo: Kompletan ZEF, pa tako i svaka sekcija, ovise o voljnosti članova, ali i fizičkih osoba ZEF-a da sudjeluju u radu istih, predlažu ideje, pokreću projekte, sudjeluju u poslovnim aktivnostima. Bez takvog angažmana i aktivnog sudjelovanja svih članova, pa premda i s malim doprinosima, ZEF kao organizacija ne bi imao puno smisla.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!