Predstavljamo sekciju Informacijske tehnologije u ZEF-u

Andrea Bekić | 17.09.2018.
Wide collage
Danas bez sumnje možemo reći da je informacija jedna od glavnih poluga za razvoj društva i uspjeha svakog čovjeka, kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu.   

Količina i kvaliteta informacija koje neka osoba, poduzeće, posjeduje te način na koji se one obrađuju, pohranjuju i prenose međusobno, igra ključnu ulogu u samoj uspješnosti i napretku poslovanja. Informacijska tehnologija prodire u sve sfera naših života i znatno djeluju na njegove promjene, pružajući nam cijeli niz pomagala za prijenos, obradu te pohranu informacija oko nas.
Bitno je na vrijeme shvatiti i prihvatiti činjenicu koliko je informacijska tehnologija važna za poslovanje te da jedino kvalitetnom primjenom IT-a možemo postići održivi razvoj poduzeća, te unaprjeđenjem istog ostvarivati prednosti na tržištu.

Mi u ZEF-u svjesni smo te važnosti i već sad puno ulažemo u razvoj najmodernijih tehnoloških rješenja, koji će uz puno optimalnije troškove uvelike olakšati naše buduće poslovanje te našim klijentima pružiti najmodernije digitalne usluge.

Više o radu Sekcije IT-a i njezinoj važnosti unutar ZEF-a ispričali su nam naši suvoditelji sekcije Borna Novak i Davorin Kremenjaš koji su jedan pohvalan, vrlo skladan i lijep primjer zajedničke suradnje i djelovanja kakvu unutar ZEF-a uvijek nastojimo postizati i održavati.

Zašto je sekcija IT-a važna za ZEF?

Davorin: IT sekcija je važna za ZEF općenito jer se kao niti u jednoj drugoj radnoj organizaciji danas poslovanje dakako ne može zamisliti bez informatičke potpore, ali specifično za ZEF i što se Zadruga snažno uključuje u najnovije trendove digitalnog bankarskog poslovanja uključivši i projekte bazirane na kriptovalutama što se sve dakako događa, skoro isključivo, u IT domeni.

Borna:  Jedan od ciljeva ZEF-a je stvaranje zatvorenog poslovnog eko sustava međusobne potpore, IT je tu jedinstveno pozicioniran jer je usluga koja treba baš svakom - od OPG-ova do energetike - svakome treba barem website, uredska oprema, možda serveri za hosting, email servisi - to su osnove poslovanja bez kojih danas ne možemo.

Dodatno, razvoj elektroničkih metoda plaćanja koje olakšavaju procese plaćanja je također jedan od ciljeva ZEF-a, tu smo aktivni u izradi e-Walleta (kao "laki" bankarski sustav), POS sustava, ... Teško je zamisliti ikakav napor osnivanja banke bez ozbiljnih resursa alociranih samo u domeni elektroničkih metoda plaćanja.
Na kraju krajeva, tu je i sama logistika ZEF-a, organizacija ureda,članstva - CRM, email sustavi, hosting web-siteova, ... To sve ide preko IT sekcije :)

Tko su sve članovi IT sekcije u ZEF-u te koji su vam ciljevi u budućnosti?

Davorin: Članovi sekcije su stručnjaci i konzultanti različitih profila iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, proizvođači hardvera i softvera, pružatelji usluga vezanih uz tehnologije iz IT područja, distributeri softverskih i hardverskih rješenja trećih strana, pružatelji  usluga IT infrastrukture te interdisciplinarni analitičari IT sektora, a cilj nam je stvaranje mreže partnera i suradnika u ITsektoru unutar ZEF-a, suradnja među članovima na provođenju, savjetovanju,razvoju i financiranju konkretnih projekata informacijsko – komunikacijskih tehnologija, izvedba tehnoloških platformi za podršku rada Zadruge te edukacija članova sekcije i šire javnosti vezanih uz najnovije trendove unutar IT sektora kroz uobičajene kanale za ovo područje (konferencije, webinare, blogove, meetup –ove…)

Borna: Mi mapiramo aktivnosti naših članova, tako da kada nekome iz mreže treba neka IT usluga, suvoditelji su tu da pomognu da se uspostave kontakti između pravih organizacija, a pokretanje sustava za elektronske metode plaćanja: web shop, e-wallet, POS processing su tri glavne stvari koje se nadamo staviti u pogon u sljedećih 6 mjeseci.

Koje prednosti na primjer organizacija dobiva kroz članstvo u sekciji IT-a u ZEF-u?


Borna: 
Povjerenje je osnovni problem poslovanja. Sudstvo, zakoni, ugovori su tu da nam pomognu stvoriti povjerenje s ljudima koje ne poznamo i da s njima možemo ući u produktivne poslovne odnose. Sudstvo je sporo i ne-efikasno, riječ zakona i ugovora se često izokrene i na kraju ovisi o sporom i ne-efikasnom sudstvu da se stvari stave na svoje mjesto, a vrijeme nužno da se taj proces odradi je novac. ZEF nudi platformu povjerenja, članstvo se bira, i od članstva se očekuje određeni etički nivo ponašanja u obnašanju svojih poslovnih aktivnosti i zato mi je draže uvijek napraviti posao kroz ZEF ako imam opciju za to. Dodatno, mnogi naši članovi nude posebne pogodnosti za članove ZEF-a.

Sporovi su naravno uvijek mogući u poslu, naročito kada ciljevi i mogućnosti nisu jasno iskomunicirani, ali mi je osvježavajuća novost kada barem ne brinem o lošoj namjeri od starta.

Postoje li već pozitivna iskustva prakse kroz povezivanje članova unutar sekcije IT-a?

Davorin: 
Specifičnost IT branše gdje dinamika poslovnog okruženja diktira konstantan i potpun angažman svih uključenih u poslovni proces nažalost ostavlja relativno malo vremena i mjesta za zajedničke nastupe na tržištu i povezivanje u poslovne klastere, ali interne inicijative Zadruge poput ZEF valute i ulaganja u zajedničke projekte imaju za cilj promijeniti te do sada nepovoljne trendove :)

Borna: Po mom sjećanju, svaki puta kada nam se član javio s poslovnom potrebom za IT uslugama, ili je iz ureda ZEF-a došla potreba za određenim tehnološkim unaprjeđenjem, smo bili u stanju povezati s kompetentnim organizacijama s nužnim resursima, u našim redovima imamo zaista velike IT organizacije koje su u stanju povući "svjetske" projekte.

Za kraj,zašto je važno poticati ljude da se više aktiviraju, uključuju te djeluju u radu kroz Sekciju?

Borna: Do sada su, barem, stvari funkcionirale po principu da netko dođe s konkretnim problemom na kojeg tražimo rješenje. Članu koji ne komunicira svoje kompetencije - koje su u IT sektoru često u stalnoj evoluciji - nećemo biti u stanju dovesti prave poslove, također nećemo biti ni u stanju pomoći s tim problemima. Jasna je stvar da funkcioniramo najbolje kada je članstvo involvirano i oko načina na koji može pomoći i oko načina na koji treba pomoć.

Davorin: Rad u sekciji pridonosi vidljivosti članova Zadruge i njihovih napora koje ulažu u djelovanje Zadruge, potiče inkluzivnost mišljenja kroz širu paletu idejnih inputa članova Zadruge i iako ponekad traži dodatne napore za međusobno razumijevanje naposljetku osnažuje rad i sekcije i zadruge u cjelini. 

Hvala Borna! Hvala Davorin! :) 
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!