Zadruga za etično financiranje sudjeluje u europskom projektu čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti

Andrea Bekić | 24.04.2019.
Wide business 3421076 1920
ZEF u suradnji s partnerima sudjeluje u projektu financiranim kroz Central Europe Interreg program koji kao svoj zadatak ima uspostaviti Social impact voucher fund kako bi svojim radom utjecao na smanjenje nezaposlenosti u EU.

Trenutno stanje:
U EU trenutno je nezaposleno oko 18 milijuna muškaraca i žena. U nekim zemljama stopa nezaposlenosti kreće od 10,5% (Hrvatska) do 2,7% u Češkoj. U prosjeku stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosi 7,5%.
U nekim regijama postoji izraženi manjak radne snage. To je u skladu s njihovom niskom stopom nezaposlenosti i velikom potražnjom kvalificirane radne snage u rastućim sektorima, općenito tu se nalazi uslužni sektor, područje zdravstva i ICT-a. Npr, u Austriji 50% tvrtki ima poteškoća u pronalaženju adekvatnog osoblja za slobodna radna mjesta, Takav sličan problem postoji i kod nas gdje 35% tvrtki u Hrvatskoj ukazuje na nedostatak adekvatne radne snage.

Nedostatak kapitala
Iako postoje razni javni programi za smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje usklađenosti ponude i potražnje, ti programi imaju određena svoja ograničenja.
Štoviše, sustavi koji se financiraju iz poreza često imaju visoke administrativne prepreke i upitan dugoročni učinak.
Dugotrajna integracija nezaposlenih na tržište rada je podjednaka želja privatnog i javnog sektora koji nastojimo uključiti u rješavanja problema.

Nositelj projekta je NAS (Neue Arbeit Stuttgart), a parneri na projektu su Zadruga za etično financiranje (Hrvatska), Fund 05 (Slovenia), IFKA (Mađarska, Češka), Caritas (Austria), RARR (Poljska), DWW (Njemačka) uz podršku Sveučilišta za ekonomiju i poduzetništvo iz Beča u Austriji.

Više o programu Central Europe : https://www.interreg-central.eu/Content.Node/news/Third-call-projects-selected.html.

Medium screenhunter 3067 apr. 02 12.05
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!