Etična banka

Etična banka u osnivanju projekt je Zadruge za etično financiranje čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Etična banka bit će prva banka u Hrvatskoj koja će biti u vlasništvu svojih klijenata.

Zadruga za etično financiranje bit će jedina vlasnica i stopostotna dioničarka etične banke, a tim će putem i svi članovi Zadruge ujedno biti suvlasnici etične banke. Primarni cilj će biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi.

Zašto etična banka u osnivanju?

Ljudi su ispred profita

Vjerujemo da banka treba služiti svojim članovima te zajedno s njima stvarati dodanu vrijednost za svoju zajednicu.

Ne plaćate korištenje usluga

Etična banka će imati sve standardne bankarske usluge koje ste navikli koristiti, ali s tim da nema troškova usluga otvaranja i korištenja bankovnih računa, internet i mobilnog bankarstva te svih ostalih naknada koje nisu trošak etičnoj banci.

Kamatne stope će se kretati do 4%

Na tragu ostalih etičnih banaka i mi želimo ići u smjeru razvojne banke, stoga svojim članovima nudimo razvojne kamatne stope do 4%

Banka u vlasništvu svojih članova

Etična banka bit će u stopostotnom vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, od kojih svaki ima jednako pravo glasa.

Transparentno

​Vjerujemo da biste trebali znati gdje i na koji način banka upravlja vašim novcem, stoga svi financijski tokovi i distribucija novca su bit će javno dostupni članovima.

Nema potrošačkih kredita

Ne podržavamo potrošačke nenamjenske kredite, pa tako ni minuse na tekućim računima. Isključivo namjenski krediti po razvojnim kamatnim stopama.

Politika ulaganja etične banke u osnivanju

Etična banka u osnivanju će biti banka za pravne i fizičke osobe.

Svi projekti koji prilikom evaluacije budu pozitivno ocijenjeni po kriterijima financijske održivosti, ekologije i društvenog učinka mogu aplicirati za sredstva. Osnovu ulagačke politike etične banke predstavljaju projekti vezani uz:

Struktura etične banke u osnivanju

Etična banka će biti registrirana i ustrojena kao dioničko društvo, a njezin jedini dioničar, odnosno stopostotni vlasnik, bit će Zadruga za etično financiranje. Banka će u potpunosti biti u vlasništvu svojih klijenata, koji će bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u etičnu banku imati jednako pravo glasa u skupštini.

ZEF trenutno broji više od 800 članova - priključi se i postani suvlasnik prve hrvatske etične banke!

Etično bankarstvo u svijetu nije novost - samo u Europskoj uniji već 15 zemalja ima svoje etične banke. Etična banka se temelji na definiranim principima etičnog bankarstva, a ključna načela etičnog bankarstva su:

1. Trostruki pristup u središtu poslovnog modela

Etične banke se vode trostrukim pristupom prilikom evaluiranja projekta. Projekt mora jednako zadovoljiti kriterij društvene koristi, okolišne i financijske održivosti.

2. Fokus na zajednicu, služeći realnom gospodarstvu

Etične banke služe zajednicama u kojima posluju. Imaju za cilj vratiti se korijenima bankarstva, u kojem su banke bile fokusirane na poznavanje svoje lokalne zajednice.

3. Individualni odnosi s klijentima te izravno razumijevanje njihovih gospodarskih aktivnosti i rizika koji su uključeni

Etične banke uspostavljaju snažne odnose sa svojim klijentima te su izravno uključene u razumijevanje i analizu njihovih gospodarskih aktivnosti.

4. Dugoročnost i samoodrživost

Etične banke svoju strategiju temelje na dugoročne staze kako bi osigurale robusnost svog poslovanja i time bile otpornije na vanjske utjecaje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!